składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 porcje śmietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili) sól, pieprz
przyrządzanie: Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talarzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
uwagi: Dodatek korzennych przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające - idealne na jesienne szarugi.
Ja w Krakowie w restauracji Mekong jadłam niby zwyczajny rosół z kurczakiem. Ale z makaronem sojowym. Nawet nie przypuszczałam, ze makaron tak może zmienić doznania smakowe. Pysznie było.
No proszę, ja bardzo lubię soje. Często robię na obiad kotleciki, ale makaronu sojowego szczerze nigdy nie jadłam. Muszę poszukać w sklepie, albo przepisu jak to zrobić. Kotly CO Janów Lubelski